Heren selectie

Turnen heren 1e t/m 4e divisie:
De basis jongensturnles wordt opgebouwd uit een aanlerend deel en een herhalend deel in de les. Uiteraard voorafgegaan door een warming-up. De onderdelen die gedaan worden zijn allerlei basis bewegingselementen die uitgebouwd worden naar profiel elementen in de turnwereld, met iedere keer een ander leeraccent. Uiteindelijk werken we naar een hele oefening. Dit is de basis om verder te kunnen. Ieder kind werkt op eigen niveau en in eigen tempo naar een eindvorm, een element genoemd.  Omdat iedereen op eigen niveau werkt leert het kind de mogelijkheden en onmogelijkheden van zijn lichaam ontdekken. Hierdoor krijgt een kind meer zelfbesef en lichaamsbesef en weet heel goed wat kan en niet kan. Als een jongen meer talent heeft wordt hij gescout voor jong talent, of een andere wedstrijd groep. Iedere jongen kan doorstromen naar een vervolg groep. Dat kan basis turnen of wedstrijd turnen zijn, afhankelijk van het niveau en interesse van het kind. Voorop staat dat iedere jongen op zijn eigen niveau plezier aan turnen beleeft.

Wat is selectieturnen?
Bij het selectieturnen voor heren wordt er gefocust op de elementen die je kunt gebruiken op de volgende zes toestellen: vloer, voltige, ringen, sprong, brug en rek. Het is meer ‘turn-specifiek’ in vergelijking tot een recreatiegroep. Tevens wordt er vanaf een bepaalde leeftijd meegedaan aan wedstrijden.

Voor wie is deze training bedoeld?
Jongens die veel plezier beleven aan het turnen en die meer kunnen en willen dan turnen op recreatief niveau, turnen bij de selectie. Zij kunnen in contact komen met de selectie via hun recreatietrainer of via de speciale instuifdagen. De selectietrainer bepaalt vervolgens welke jongens worden uitgenodigd voor een proefperiode.

Wat is het doel van de training?
De herenselectie bestaat uit een groep turners die trainen om zich voor te bereiden op wedstrijden. De turners trainen afhankelijk van hun leeftijd 2 tot 8 uur per week en nemen deel aan wedstrijden van de 1e tot en met de 4e divisie.

Hoe ziet een training eruit?
Een selectietraining begint met een warming-up om de spieren op te warmen. Er wordt getraind op de toestellen, waarbij aandacht besteed wordt aan de onderdelen uit de oefeningen. Daarnaast wordt er altijd stapsgewijs aan nieuwe elementen gewerkt. Ook komen kracht- en lenigheidsoefeningen aan bod.

Wanneer mag je meetrainen?
Wanneer je talent toont tijdens de recreatieve les kun je door een selectietrainer worden uitgenodigd voor een proefles. Ook de recreatietrain(st)er kan jou vragen mee te doen met een proefles bij de selectie. Er wordt tijdens deze les door middel van oefeningen gekeken of je in aanmerking komt om bij de selectie te trainen. Als je talent en motivatie hebt getoond, wordt je uitgenodigd voor een proefperiode. In deze periode kun je zien of je het leuk vindt en kan er door de selectietrainers worden bepaald of je over voldoende talent beschikt om door te gaan met de trainingen. Aan het einde van de periode wordt er met jou en jouw ouders overlegd welk niveau het best bij je past en kunnen jullie beslissen of je bij de selectie wilt komen trainen.

De trainingszaal:
De trainingen van alle selecties vinden plaats in de  turnhal van Sport- en Turnhal de Spoorzone in Winterswijk. In deze hal hebben wij onder andere de beschikking over een wedstrijdvloer, gordels en een valkuil.