Vertrouwens Contactpersonen

Jan Duursma
Mijn naam is Jan Duursma en geboren in 1968 in Winterswijk. Ik ben vader van 3 kinderen, 1 dochter en 2 zoons. Door mijn dochter ben ik, inmiddels een aantal jaren geleden, in contact gekomen met Penta Winterswijk. En door het toenmalige bestuur ben ik gevraagd voor de functie van vertrouwenscontactpersoon (VCP-er). In mijn dagelijks leven werk ik 32-uur als persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg bij Stichting de Lichtenvoorde. Dit werk doe ik vanaf 2012 met veel plezier. Op sportief gebied heb ik zelf meer met voetbal. In mijn voetballoopbaan heb ik diverse functies bekleed binnen het voetbal en bij verschillende verenigingen. Hierdoor ben ik op de hoogte van de ins en outs van functies binnen een vereniging en weet ik hoe een sport op verschillende niveaus wordt beleefd. Dit is in mijn ogen een groot voordeel om als VCP-er bij Penta Winterswijk te kunnen bijdragen aan een veilig sportklimaat. De sport moet voor iedereen toegankelijk zijn en vooral met veel plezier moet worden bedreven. Want plezier hebben in je sport is het allerbelangrijkste.

Sinds 2020 ben ik onderdeel geworden van de werkgroep Veilig Sportklimaat. Deze werkgroep is door Penta Winterswijk in het leven geroepen om ernaar te streven dat iedereen binnen de vereniging “veilig” moet kunnen sporten of op een andere manier onderdeel te kunnen zijn van onze vereniging. “Veilig” moet je dan ook zo breed mogelijk zien. Een veilig sportklimaat is iets wat altijd onder de aandacht is en moet blijven binnen Penta Winterswijk. Een veilig sportklimaat is iets wat niet van de één op de andere dag helemaal geregeld is, aangezien er vele onderwerpen zijn die daar aan moeten bijdragen. En natuurlijk zijn er al veel dingen die al goed gaan binnen de vereniging. Het is een proces dat wij als werkgroep, die nog in de steigers staat, zullen gaan doorlopen en niet kan functioneren zonder hulp van een iedereen die op welke manier betrokken is bij Penta Winterswijk. Als VCP-er heb ik het voordeel dat ik niet direct betrokken ben en objectief kan zijn. Ik heb veel respect voor iedereen die op wat voor manier bijdraagt dat Penta Winterswijk een vereniging kan zijn zoals die nu is.  Veel leden die met veel inzet hun sport bedrijven op verschillende niveaus en disciplines.

Wat doet een VCP?
De VCP-er is het eerste aanspreekpunt binnen de vereniging voor een ieder die opmerkingen/vragen heeft m.b.t. grensoverschrijdend gedrag, Seksuele Intimidatie (SI) of ander ongewenst gedrag.
Wie kan er terecht?

Iedereen, sporters, toeschouwers, ouders, bestuursleden, trainers en andere vrijwilligers/betrokkenen. Zij kunnen bij mij terecht als ze een incident willen melden, waarvoor je niet bij bijvoorbeeld je trainer of een ander aanspreekpunt terecht kunt. Dit kan zowel de klager als de beschuldigde zijn. Daarnaast kan het bestuur bij mij terecht met vragen over gedragsregels, preventiemaatregelen of optreden bij grensoverschrijdend gedrag.

Wat doet een VCP?
De VCP-er is het eerste aanspreekpunt binnen de vereniging voor een ieder die opmerkingen/vragen heeft m.b.t. Seksuele Intimidatie (SI) of ander ongewenst gedrag.
Wie kan er terecht? Iedereen, sporters, toeschouwers, ouders, bestuursleden, trainers en andere vrijwilligers/betrokkenen kunnen bij ons terecht als ze een incident willen melden. Dit kan zowel de klager als de beschuldigde zijn. Daarnaast kan het bestuur bij ons terecht met vragen over gedragsregels, preventiemaatregelen of optreden bij grensoverschrijdend gedrag.

Hoe kan ik mij melden bij een VCP-er?
Het is mogelijk om zowel telefonisch als per mail contact met ons op te nemen. Zie de gegevens op de site onder het kopje Bestuur.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben dan hoor ik dit graag.

Jan